Co-design van co-creatie

Studenten van de Minor Co-Design van de Hogeschool Utrecht ontwierpen voor Jimmy’s een serious game waarmee jongeren hun eigen Jimmy’s kunnen opstarten. Wij willen namelijk graag jongeren zo vroeg mogelijk aan het roer laten staan. En de eerste stappen zijn volgens ons ook leuk voor jongeren om uit te voeren.

Jimmy’s is een plek waar alle jongeren naartoe kunnen met al hun vragen en ideeën. In zo’n tien steden bouwen jongeren momenteel aan zo’n plek. Ze doen dat grotendeels zelf.

De Minor Co-Design draait om het ontwikkelen van oplossingen sámen met de gebruiker. Co-creatie dus. In dit geval vertegenwoordigde ik de gebruiker. Drie studenten gingen voor ons aan de slag: Lisette Roovers (computer science), Esther de Goede en Marissa Huizing (beiden CMD). De startfase was al enorm inspirerend en uitdagend. De studenten kwamen met slimme en prikkelende vragen die ons weer fijn aan het denken zetten. Bijvoorbeeld: “hoe kan je nou jongeren enthousiast maken voor iets wat nog niet bestaat, en waarvan nog niet duidelijk is wat het gaat worden?”

Samen hebben we de stappen van dat er helemaal niets is tot het moment dat er iemand zegt: “ok, dat gaan we bouwen!” uitgewerkt en we ontdekten dat het begint bij twee vragen:

  • wat is er in jouw omgeving allemaal te doen voor jongeren? Waar kunnen ze terecht als ze een idee hebben? Wat kunnen ze daar dan doen en wie organiseert dat?
  • waar kunnen in jouw gemeente jongeren terecht als ze een vraag of een probleem hebben? Welke organisaties verzorgen dat?

De studenten zijn aan de slag gegaan met het maken van een toolbox die jongeren kunnen gebruiken als ze antwoord willen op die vragen.

In die toolbox zit een handleiding voor het vinden van een team en handige tips voor het samenwerken. Ook zit er een handleiding die ze kunnen gebruiken om bij de gemeente te vertellen waar ze mee bezig zijn, wat ze willen bereiken en wat ze nodig hebben. Dan nog twee boekjes waar in komt te staan wat er allemaal al te doen is voor jongeren en waar ze naartoe kunnen met vragen of problemen. We hebben een hotline voor als er tussendoor nog vragen zijn en natuurlijk hebben we visitekaartjes die ze uit kunnen delen om alvast wat bekendheid te geven aan het idee.

Wanneer de jongeren met de toolkit een groepje jongeren hebben gemobiliseerd, en voor hun gemeente in kaart hebben gebracht wat er te doen is en waar ze terecht kunnen met vragen en problemen. En wanneer ze de mensen bij de gemeente al een beetje warm gemaakt hebben en die zijn enthousiast, kan de volgende stap gezet worden: bedenken wat er precies moet komen, en waar dan, en wie daar allemaal bij gaan helpen. Ook hierin kunnen de jongeren zelf weer een hele belangrijke rol spelen, en zullen wij ons vooral bemoeien met het netwerk van organisaties die het ook gaaf en belangrijk vinden dat er een Jimmy’s komt.

Published on april 7, 2014